Özüne Güven Kendini Keşfet
9 Ağustos 2019 - Cuma
ÖZÜNE GÜVEN KENDİNİ KEŞFET
Kendini yönet dünyayı yönetecek gücü bulursun.
Eflatun
Özgüven; birey olarak kendimizi değerlendirdiğimiz sübjektif bir sürecin çıktısıdır. Bu süreçte kişisel özelliklerimize ve değer yargılarımıza bu sübjektif bakış açısıyla yaklaşırız. Bu da özgüvenin her birey için farklılık göstermesine neden olur. Bunun sebebi de işte; bu sübjektif bakış açımızdan kaynaklanır.
Peki nedir bu sübjektif bakış açısı; sübjektif kelimesinin anlamı: olaylara kendi görüş açımızla bakmak ve bu görüş açısı ile değerlendirme yapmaktır. Bir bakıma duygularımızla gerçekleştirdiğimiz kendimizi yorumlama eylememizdir.
Özgüven diye biz öğretilen aslında neydi?
“Aaaa filanca topluluk önünde çok iyi konuşur özgüveni yüksek canım onun. “
Ya da “hep böyle eleştirir filanca zaten özgüven patlaması var on da” gibi söylemleri eminim çoğunuz duymuştur.
Peki gerçekte özgüven bu mudur? Kocaman bir hayırrrrrrrrr.
Özgüven fütursuzca konuşmak, düşünmeden yargılamak, özgüvene sığınıp ukalalık etmek, içi bomboşken dolu izlenimi vermek değildir.
Özgüven; yeterliliğimiz, değerliliğimiz, kendimize duyduğumuz inanç, kendimize değer verme ve en çok da kendimizi bilme halidir.
En sevdiğim tanımlamalardan biridir kendini bilme hali. Kendini bilmek; içindeki özün farkında olmaktır. Bu öyle değerli bir şeydir ki özgüvenin temelini oluşturur. Bir şeyi bilmek için öğrenmek gerekir. Öğrenmeye olan istek, bizi araştırma götürür. Bilmek tanımaktan tanışmaktan geçer. Önce kendimizle tanışmamız önemlidir.
Kendini tanımayan, fıtratının farkında olmayan, kendi cevherini keşfedemeyen kişiler ,en başta kendileriyle iletişim problemi ve psikolojik yetersizlikler yaşar. Kırılganlıklarımızı, duygularımızı, isteklerimizi, heyecanlarımızı, kusurlarımızı, güçlü ve zayıf yönlerimizi bilmemiz onlarla tanışmamız bizi bize götürür.
İnsan müthiş yetenekler, duygu ve özellikler ile donatılmış ve kendi anahtarı eline verilmiş harika bir varlıktır. Bunu kullanmayı öğrenmeliyiz.
Kendini bilmek tüm benliğin başlangıcıdır. Aristotales
Bize ne iyi geliyorsa onu en iyi biz biliriz.
Şöyle bir soru sorsam “ çevrenizde ya da hayatınızda önem verdiğiniz, saygı duyduğunuz, güvendiğiniz kaç kişi var” diye
Acaba verdiğiniz cevaplardan birisi de kendiniz olur mu?
Bu cümleleri okurken hemen ben kendini beğenmiş, kibirli değilim, tevazu sahibiyim kendimi beğenmem demeden önce lütfen devamını da okuyun.
Kendini bilen nefsini bilir.
Ben özgüven derken tam da bunu kastediyorum işte. Özünüz; yani siz kendinizi bilmezseniz başkalarını nasıl bileceksiniz. Siz kendinize dürüst olmazsanız nasıl erdemli olacaksınız. Kendinizi gerçekten tanıyıp sevmezseniz, inanın bana başkalarını da dürüstçe sevemezsiniz. Bunun sonucunda da; ilişkileriniz; tekdüzeleşmeye, çıkmaza girmeye, sizi tatminsiz yapmaya başlayacak ve bu çatışmalara neden olacaktır. Bunu lütfen unutmayın.
Kendinizi gerçekten bilip özünüze güvenemezseniz kimseye gerçekte ne istediğinizi ve hissettiğinizi söyleyemezsiniz.
Evet bir süreç bir yol bu. Hemen öyle hoooopp diye olmaz. Önce istemeniz ve gerçekten inanmanız lazım. Kendinizi severken ukalalığa ve böbürlenmeye değil tevazuya ve şükre yaklaşırsınız aslında. Özünüzün kodlarını çözdükçe kendinize olan inancınız artar. Böylelikle güven oluşur. Özgüven gerçekleşir. Sonra; kişisel gelişiminizi güçlendirecek araçlar ararken bulursunuz kendinizi. Aradıkça da açılır kapılar bir bir.
Demet Gökçınar
Davranış ve Değer Bilimci - Profesyonel Yaşam Koçu