Sessiz Kuşak ve Baby Boomers
5 Nisan 2020 - Pazar
Geleneklerimizi, genlerimizin kodlarını, kültürümüzü, köklerimizi, tarihimizi, toplumsal anılarımızı, göreneklerimizi, adetlerimizi alt kuşaklara aktaracak tek nesil onlar. Onlara sahip çıkmalıyız. Bu çok ama çok önemli.
Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde diğer kuşaklar serinler
Çin atasözü
Yaşanan Covid-19 salgını hepimizi kim olursak olalım evde kalmaya mecbur etti. Aklımıza hayalimize gelemeyecek günler yaşıyoruz. Bu durumun, yeni bir dünya düzeni ortaya çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Farklı önceliklerin hayatımızda olacağı ve yeni mutluluk kaynakları geliştireceğimiz aşikar. Hepimiz deneyimlemediğimiz, hayal bile etmediğimiz bir yaşam dizaynı içinde bulduk kendimizi. Daha ne kadar sürer kimse bilmiyor. Bu duruma nasıl gelindiği hakkında o kadar çok şey söylendi ki. Ben de tekrarlamayacağım.
Hep yanı başımızda duracağına inandığımız Sessiz Kuşak ve Baby Boomer kuşağından bahsetmek istiyorum. Ne yazık ki, şu an gözlerimizin önünde yok oluyorlar. Covid 19 en çok onları sarsıyor ve ölümlerine yol açıyor. Bu iki kuşağın en büyüğü 93 ve en küçüğü 56 yaşında. Toplumun hafızası, ailelerin hafızası, işyerlerinin hafızası, dünyanın hafızası olan iki kuşak. Daha çok şey öğreneceğimiz, daha çok şey soracağımız var dediğimiz, Z kuşağının dedesi, annanesi, babaannesi; X ve Y kuşağının annesi, babası, dayısı, halası, teyzesi, amcası; hikayeci kuşaklar şimdi tehlike altında.
Hikayemizin hep devam edeceğine inandığımız bu iki kuşak şimdi Covid-19 tehdidi altında. İstesek de dokunamayız onlara, sarılamayız, öpemeyiz. Bu virüs, nasıl bir hale getirdi ilişkileri, aramıza tamamıyla set çekti. Düşünsenize sevdiklerimize zarar vermemek adına; onları öpemiyoruz, dokunamıyoruz, sarılamıyoruz. Sadece onların iyiliği için.
Kuşakları sadece doğdukları zaman dilimleri baz alınarak sınıflandırmak doğru olmaz. Aynı zamanda kuşakları oluşturan topluluğun düşünceleri, hissettikleri ve deneyimlerinin tanımlanması da, onları sınıflandırmak için kullanılmaktadır. Her kuşağın karakteristik özellikleri, değer yargıları ve tutumları, güçlü ve zayıf yönleri vardır.
Kuşaklar;
Savaşlar
Teknoloji
Buluşlar
Toplumsal ve sosyal olaylar
Ve bence kesinlikle Coğrafya dan etkilenir
Sessiz Kuşak (Gelenekselciler) 1925-1944
Büyük Bunalımın (1929 Ekonomik Buhranı) ve savaşların getirdiği sıkıntılar ile yaşamlarına başlayan kuşak.
Tel dolap, gaz lambası yılları,
En önemli değerleri şeref,
Ailelerine, işlerine ve eşlerine bağlı bir kuşak,
Otoriteye kayıtsız, şartsız bağlı,
Beklentileri düşük,
Muhafazakar,
Tasarrufu hayat gayesi haline getirmek zorunda kalan kuşak,
Aile ve iş yaşantılarında yalınlıktan yana,
Bu dönemlerde yaşanan ekonomik ve sosyal olaylardan dolayı, sessiz kuşak (gelenekselciler) emin olmadıkları durumlara karşı hep tedbirli davranan, bu sebeple risk almaktan çok hoşlanmayan kuşak,
Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarını yaşayan kuşak,
Uyumlu kuşak,
Baby Boomer (Patlama Kuşağı) 1945-1964
Ailenin direkt model olduğu kuşak,
Bu kuşağa Sandviç Kuşağı da denir. Çünkü; bu kuşak önce çocuklarını büyüttü, sonra anne ve babalarına ya da torunlarına baktı.
Sadakat duyguları yüksek,
Savaş ve ekonomik sıkıntılar sonrası yoklukları unutmayan kuşak,
Tutumlu,
Çalışkan,
Otoriteye saygılı,
İdealist
Sahip oldukları şeyin değerini bilir ve yeni kuşaklara aktarılmasına özen gösteren HİKAYECİ KUŞAK
Geleneklerimizi, genlerimizin kodlarını, kültürümüzü, köklerimizi, tarihimizi, toplumsal anılarımızı, göreneklerimizi, adetlerimizi alt kuşaklara aktaracak tek nesil onlar. Onlara sahip çıkmalıyız. Bu çok ama çok önemli.
Bu sağlam iki kuşak evlatlarına ve torunlarına dayanıklılığı, sabrı, özveriyi, paylaşmayı, sorumluluğu, aile kavramını hep anlattı, gösterdi. Daha nice tecrübelerini ve bizi saracak sevgilerini hep hissettirecekleri, sağlıklı günlere kavuşmaları dileğiyle;
şu an Covid-19 tedavisi gören tüm hastalarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum.
Demet Gökçınar
Nisan-2020